Home Turkiet Det spända politiska läget i Turkiet

Det spända politiska läget i Turkiet

0
Selahattin Demirtas och Osman Kavala

Den negativa utvecklingen i Turkiet som pågår avseende demokrati och mänskliga rättigheter är djupt oroande 

Aktuella situationen

Det spända politiska läget påverkar bland annat yttrande-, press- och organisations­friheten men också situationen vad avser mänskliga rättigheter. Lagar mot terrorism och brott mot staten, liksom anklagelser om förtal av presidenten, används för att tysta oliktänkande och regimkritiker.

Källa: cnn.com
Internationella dagen mot våld mot kvinnor – Istanbul/Turkiet

Förtrycket i Turkiet förvärras kontinuerligt, avseende yttrande-, press- och informationsfriheten, med trakasserier av rättslig karaktär, frihetsberövande, hot och våld mot journalister, övervakning, regleringar och självcensur.

Med hjälp av antiterrorlag­stiftning stryps den fria tillgången till information. Tillgången till sociala medier som Facebook, Twitter och Youtube har begränsats liksom internet.

Kritiska journalister har trakasserats, förlorat sina jobb och hamnat i fängelse.

Oberoende medier och civilsamhälles organisationer har fått problem med skattemyndigheterna, och med domstolarnas hjälp kastas meningsmotståndare och journalister i fängelse.

Det civila samhället i Turkiet är aktivt, men dess utrymme att verka krymper, bland annat som ett resultat av nya lagar. Rättsliga åtgärder och andra efterräkningar mot människorättsförsvarare och advokater som försvarar oppositionella har ökat. Hbtq-personer utsätts regelbundet för diskriminering.

Rätten till mötes- och föreningsfrihet har inskränkts. Fackliga rättigheter har fått ta flera steg till­baka de senaste åren.                      

Sveriges och EUs rollen

Nu måste Sverige gå i spetsen med andra EU medlemmar för att tala med klarspråk och lyfta frågan om grundläggande mänskliga fri- och rättigheter i Turkiet. Vi kan inte acceptera att det fängslas demokrati­aktivister, fackföreningsledare, journalister och politiker. 

Bl.a. Selahattin Demirtaş, föra detta ledamot av det turkiska parlamentet mellan2007 och 2018, tidigare med ordförande för det Folkets Demokratiska Partiet (HDP) och presidentkandidat under valen 2014 och 2018, har frihetsberövats den 4 november 2016 i mer än åtta år på grund av ogrundade anklagelser om ”medlemskap i en terroristorganisation”. Och anklagelser om att sprida terrorist propaganda och många andra brott, vilket var början på den turkiska regeringens pågående angrepp mot optionspartiet och en del av ett bredare mönster av politiskt motiverade åtal och frihetsberövanden. Och detta trots att två domar Europadomstolen som kräver att Selahattin Demirtas, skall friges. 

förbjud för kurdiska vägmarkering i övergångsställe

Osman Kavalas frihetsberövande med anklagelser ”spioneri” och försök att störta den konstitutionella ordningen i protesterna i Geziparken 2013. Turkiet har fortsatt att agera i strid i med Europakonventionen genom att inte frige Kavala trots uppmaningarna från Europarådets ministerkommitté. Som krävs Kavalas och Demirtas omedelbara frigivning.

Enligt Europadomstolen har Turkiet även kränkt yttrandefriheten (artikel 10 i Europakonventionen), rätten till frihet och säkerhet (artiklarna 5.1 och 5.3 i Europakonventionen), och rätten att välja och bli vald (artikel 3.1 i Europakonventionen). Europadomstolen fann ingen tydlig koppling mellan Kavalas och Demirtas tal och terroristbrott.

Polisens grepp över demonstranter på 1 maj-firandet

Vi bör komma ihåg att de turkiska myndigheterna om att deras underlåtenhet att frige Kavalas och Demirtas utgör en direkt kränkning av Europakonventionen och landets nationella lagstiftning och är en omotiverad förlängning av kränkningen av deras rättigheter och är ett flagrant brott mot Turkiets skyldighet att genomföra Europadomstolens domar. Och att omedelbart måste frige Selahattin Demirtas och Osman Kavala. Turkiet måste verkställa Europadomstolens domar!Den breda oppositionen, tidvis splittrad, är det största hoppet för demokratins överlevnad i Turkiet.

Oppositionen, demonstranter går ut på gatorna trots polisens batonger och sköldar, orädda för gripande. De har fått nog. De måste känna omvärldens fulla stöd.

Rättssäkerheten och yttrandefriheten är inkräkta i Turkiet för ;

  • Yrkesorganisationers verksamhet och representation i det offentliga och civila samhället
  • Religiösa minoriteters existens och skydd
  • Kurdiska Språket existens och skydd 
  • Mänskliga rättighetsförvarare och Skyddet för MR organisationer
  • Korruption, penningtvätt, mutor försätter att vara ett utbrett problem
  • Tortyr är fortfarande vanligt förekommande och de skyldiga åtnjuter i allmänhet straffrihet.

 Just därför; Sveriges tal om en demokratioffensiv måste nu bli konkret gentemot Turkiet. 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version